Mi az a barlangászat?

A barlangászat egy olyan sporttevékenység, amely során be lehet hatolni a Föld felszíne alá, és új területeket lehet felfedezni vele. Erősíti a fizikumot, és – mivel csoportos tevékenység, ami nehéz körülmények között zajlik – kiváló csapatszellem-erősítő dolog is egyben. Napjainkban az extrém sportok közé sorolják. A barlangászat két fő területre oszlik fel, ezek a barlangkutatás és a barlangtúrázás. (Jelen oldalon csak a barlangtúrázást ismertetjük.)

A barlangtúrázás során már egy ismert barlangot járnak be a barlang szépségére, képződményeire figyelve, és megküzdve a nehézségekkel, földalatti tavak, patakok, mély aknák vagy vízesések képében. A barlangtúrázás során sétálva, kúszva, mászva esetleg kötélen ereszkedve haladhatnak a résztvevők. A barlangtúrázás igen veszélyes lehet, ezért a kereskedelmi túrákon egy képzett és az adott barlangot jól ismerő túravezető irányítja, kíséri a csapatot.

Több infó

A bovec-i völgy nem véletlenül vonzza a barlangászat szerelmeseit. A Júliai-Alpok mészkőhegység, ennek köszönhetően temérdek, köztük Európa egyik legszerteágazóbb barlangrendszere található benne. A barlangászat során felfedező útra indulunk a hegy belsejébe ahol, sétálva, de sokszor mászva és ereszkedve csodáljuk meg a természet által több ezer év alatt kialakított „labirintust”, belső tavakat, valamint cseppköveket. Cégünk két különböző barlangi kalandot kínál.

Mala Boka

Barlang megközelítés: 15 perc séta

Barlangban töltött idő: 2-4 óra

Nehézségi szint: közepesen nehéz

Korhatár: 12 év

62 €/fő

Srnica

Barlang megközelítés: 30-40 perc séta

Barlangban töltött idő: 2-4 óra

Nehézségi szint: nehéz

Korhatár: 14 év

62 €/fő

 • Felszerelés, amit adunk

  sisak, beülő, barlangász ruha, fejlámpa

 • Amit hozni kell

  bakancs vagy sportcipő, meleg ruha

 • Találkozási pont

  A bázisunknál, a Cerna Ovca bár és sportközpontnál

 • Találkozási időpontok

  9:00 és 14:00

 • A résztvevők minimális száma

  július 1-től szeptember 10-ig 2 fő
  tavaszi-őszi időszakban 6 fő

 • A túra menete

  Bemutatkozás és felszerelésosztás
  Utazás a barlanghoz
  Átöltözés majd biztonsági eligazítás
  Barlangászat
  Átöltözés
  Visszautazás

 • Biztonság

  Cégünk számára a biztonság a legfontosabb szempont, ezért minden túránkon különösen nagy hangsúlyt fektetünk erre. A túravezetők tapasztalttal és a megfelelő nemzetközi és szlovén minősítésekkel rendelkeznek. A barlang túrák során mindig a túravezető mutatja a megfelelő irányt. Esetenként kötéllel biztosítva kell haladni. Ahhoz, hogy a barlang túra biztonságos legyen, nagyon fontos, hogy minden résztvevő kövesse a túravezetők utasításait.

Srnica - helyi nevén „Cave of Love”

A barlang bejárathoz Pluzna falutól egy rövid gyalogtúrát követően jutunk el, ahol a megfelelő felszerelést felvéve megkezdődik a túra. A barlang bejárata igen szűk, majd fokozatosan tágasodik ki, helyenként a legmagasabbak is felegyenesedve sétálhatnak. A barlang helyi nevén a Szerelem Barlangja nevet kapta (Cave of Love), mivel a hegység mészkőből áll, az abban található kagyló fosszíliák a barlang falán látható több ezer szív alakú lenyomatokat képeztek. A túra folyamán sétálunk, néhol szűk nyílásokon mászunk, ereszkedünk át, legvégül a bejárattól 40 méterrel feljebb érünk a szabadba, ahonnan még egy ereszkedés vár ránk a kezdőpontra, hogy vissza túrázhassunk a parkolóban hagyott járművünkhöz. Remek alkalom nyílik itt a “Titkos vízesés” (Slap Virje) megtekintésére, hiszen a parkolótól a vízesés mindössze 5-8 percnyi gyalog túrára található.

A teljes program (bázistól – bázisig): 3,5-4,5 óra.

Mala Boka

A barlang bejárata a lenyűgöző Boka-vízesés (106 m) mellett, a Boka hídtól egy rövid gyalogtúrára található. Közeledve a bejárathoz már érezni lehet a barlang frissítő szellőjét. Némi mászást követően egy igen szűk bejáraton kell lemászni, hogy a hegy belseje felé indulhassunk. Leérve már csak a fejlámpáink fénye segítségével tájékozódhatunk. Mélyebbre érve szebbnél szebb cseppköveket látunk. Majd egy technikás lefelé mászás következik, ahol kötéllel biztosítjuk a résztvevőket. Ezután könnyebb fel- és lemászások következnek, míg egy kis belső tóhoz érünk, ami a túránk legalacsonyabb pontja. Kis szusszanás után visszafelé indulunk és felfelé is megküzdünk a lefelé már teljesített kihívásokkal. A túra jól kombinálható a Boka-vízesés megtekintésével.

A teljes program (bázistól – bázisig): 3,5-4,5 óra.