Mi az a canyoning?

A canyoning egy összetett, szabadtéri tevékenység, extrém sport, melynek során egy kis vízhozamú, hegyi patak által vájt kanyon útján kell végighaladni. A kanyonokban különböző méretű, gyakran lenyűgöző látványt nyújtó vízesések találhatók. A vízeséseken, annak méretétől és az azt követő medencétől függően, csúszva, ugorva vagy ereszkedve lehet lejutni. A vízesések között sétálva, mászva vagy úszva lehet haladni. A kanyonok igen veszélyesek lehetnek, ezért a kereskedelmi túrákat mindig képzett és az adott kanyont jól ismerő túravezető segítségével lehet végigcsinálni.

Több infó

A boveci völgy igen sok kanyont számlál, valamint Olaszország néhány kanyonja is rövid autózással megközelíthető.

A canyoning túra során egy kisebb vízhozamú hegyi patak útját követjük. A megfelelő vízeséseken lecsúszunk vagy leugrunk, a technikásabb kanyonokban kötéllel ereszkedve jutunk le rajtuk. Több, különféle nehézségű helyre viszünk túrát. A legnagyobb szintbeli különbség a Sušec nevű kanyon és a kötéltechnikás kanyonok között található. Minden canyoning túra gyalogtúrával kezdődik vagy végződik, mivel a parkolók a kanyonok ki- vagy beszállójánál találhatók.

 • Felszerelés, amit adunk

  amit mi adunk: neoprén ruha, neoprén cipő, sisak, beülő

 • Amit hozni kell

  fürdőruha, törölköző (esetleg NEM pamut aláöltözet), hűvös idő esetén sapka és meleg ruha

 • Találkozási időpontok

  9:00 és 14:00

 • A résztvevők minimális száma

  július 1-től szeptember 10-ig 2 fő
  tavaszi-őszi időszakban 6 fő

 • A túra menete

  Bemutatkozás és felszerelésosztás
  Utazás a kanyonhoz
  Átöltözés majd felsétálás
  Biztonsági eligazítás
  Canyoning
  Átöltözés
  Visszautazás

 • Biztonság

  Cégünk számára a biztonság a legfontosabb szempont, ezért minden túránkon különösen nagy hangsúlyt fektetünk erre. A túravezetők tapasztalttal és a megfelelő nemzetközi és szlovén minősítésekkel rendelkeznek. A canyoning során végig együtt halad a csapat, a túravezető minden egyes ugrás, csúszás vagy ereszkedés előtt elmagyarázza, hogyan lehet biztonságosan teljesíteni azokat. Ahhoz, hogy a canyoning túra biztonságos legyen, nagyon fontos, hogy minden résztvevő kövesse a túravezetők utasításait.

Klasszikus kanyon

Kanyonban töltött idő: 1,5-2,5 óra

Megelőző gyalogtúra: 20-30 perc

Legmagasabb vízesés: 12 m

Nehézségi szint: közepesen nehéz

Korhatár: 8 év

69 €/fő

Extrém kanyon

Kanyonban töltött idő: 2-4 óra

Megelőző gyalogtúra: 30-40 perc

Legmagasabb vízesés: 18 m

Nehézségi szint: nehéz

Korhatár: 16 év

98 €/fő

Sušec

A Sušec kanyon, mindössze 15 perc autózásra található Bovec-től. A túrák bovec-i bázisunkról indulnak. A felszerelésosztás után (neoprén ruha, cipő, sisak, beülő), közösen indulunk a kanyon felé.

Sušec alján található parkolóban átöltözünk fürdőruhába, de a neoprén ruhákat csak a 30 perces kirándulás után, a kanyon tetejéhez érve vesszük fel.

Rövid biztonsági eligazítás után megkezdjük a canyoningot. A Sušec-canyoning olyan, mintha egy természet által kialakított aquaparkban töltenénk a délutánt, vízeséseken csúszkálunk le és sziklákról ugrunk a vízbe. Az első néhány egy-két méteres vízesés készít fel a nagyobb négy-hat-nyolc méteres csúszásokra, ugrásokra.

Minden egyes vízesésnek, sziklaszirtnek meg van a maga trükkje, amit odaérkezésünkkor a túravezető mond el nekünk, ezzel is segítve, hogy a lehető legbiztonságosabban teljesíthessük a kihívást. Ha esetleg úgy éreznénk, hogy az aktuális mutatvány nem nekünk való, könnyűszerrel kikerülhetjük és folytathatjuk a túrát, melynek vége ahhoz a parkolóhoz vezet, ahol a gépjárműveinket hagytuk. Itt átöltözünk és visszatérünk Bovecbe.

A teljes program (bázistól-bázisig) kb. 3-4 órát vesz igénybe.

Kozjak

A Kozjak kanyon a kötéltechnikás kanyonok csoportjába tartozik. Ezért azoknak ajánljuk, akik a Sušec kanyont már teljesítették és komolyabb kihívásokra vágynak. A program előtt Kobarid felé autózunk fél órát, majd leparkolunk és magunkhoz vesszük a szükséges felszereléseket. A Sušec-hez hasonlóan itt is fürdőruhában sétálunk fel a kanyon beszállójához. A biztonsági eligazítást követően kezdjük a túrát a néhol 30-40 méter magas falak között.

Maga a canyoning több ereszkedésből áll (3-18m). Kötéltechnikai tudás ismerete nélkül is választható, hiszen a túravezető biztosít és ereszt le a vízeséseken, így mindössze bátorságra van szükség az elrugaszkodáshoz. Az ereszkedések mellett előfordul, hogy néhányszor 3-8 m magasból a vízbe kell ugranunk. A legnagyobb kihívás a túra végén vár ránk, amikor 18m magas vízesésről ereszkedünk alá. Ezek után a Kozjak patakot követve jutunk el gépjárművünkhöz. Azoknak, akik a hosszú sportolás után megéheznek, a Lazar Kemping palacsintázóját ajánljuk, melynek különleges sós és édes palacsintái méltán vívták ki mindenki elismerését.

A teljes program (bázistól-bázisig) kb. 4-6 órát vesz igénybe.

Fratarica

A Triglav Nemzeti Park részeként, nem véletlenül vált Szlovénia egyik legnépszerűbb kanyonjává. A kötéltechnika használata itt is elengedhetetlen, ehhez az előképzettség nem feltétel, de ajánlott először a Sušec kanyont kipróbálni. A kanyon kb. 15 perc autózásra található Bovectől, Log pod Mangartom mellet. Itt leparkolunk és magunkhoz vesszük a szükséges felszereléseket. Ez a kanyon is gyalogtúrával indul, amit a beöltözés és a biztonsági eligazítás követ. Több ereszkedésen, valamint technikás csúszáson és ugráson túljutva érünk el az egyedülálló Parabola vízeséshez, melynek magassága 50 m. A patak vize kristálytiszta a kilátás pedig lenyűgöző.

A teljes program (bázistól-bázisig) kb. 4-6 óra vesz igénybe.