Mi az a vadvízi kajakozás?

A vadvízi kajakozás egy olyan szabadtéri tevékenység, extrém sport, melynek során egy erős műanyagból készült kajakkal navigálnak egy jellemzően vadvízi folyón. A vadízi sportok közül az egyik legnehezebb. Még a legprofibb vadvízi kajakosok is folyamatosan tanulnak és csiszolgatják a technikájukat. A tanulása síkvízen kezdődik és a befektetett időtől és energiától függően lehet egyre nehezebb és nehezebb folyószakaszokat teljesíteni. A kereskedelmi túrákon a gyors tanulás és a biztonság érdekében elengedhetetlen egy jól képzett és az adott folyót jól ismerő túravezető, oktató.

Több infó

Nyugaton az egyik legkedveltebb vadvízi sport. Míg a rafting során az irányítás a túravezető kezében van, a kajakozás közben sokkal inkább a magunk urai lehetünk, sokkal közelebb kerülhetünk a vízhez, így az élményt jobban magunkénak érezhetjük. A Soča folyó, adottságai miatt, igazi kajakos paradicsom. Mind a kezdő mind a profi kajakosok megtalálják a számukra legélvezetesebb és kihívást jelentő folyószakaszt. A néhány órás kajak túrától a többnapos kajakiskoláig mindenki kiválaszthatja a számára legmegfelelőbbet.

Kajak túra

Folyón töltött idő: 1,5-2 óra

Folyószakasz hossza: 4 km

Nehézségi szint: közepesen nehéz
(WW I-II)

Korhatár: 14 év

68-88 €/fő

Kajak iskola

Folyón töltött idő: 2-2,5 óra

Folyószakasz hossza: 2-4 km

Nehézségi szint: változó
(WW I-IV)

Korhatár: 14 év

80 €/fő

 • Felszerelés, amit adunk

  kajak, kajaklapát, neoprén ruha, neoprén cipő, sisak, mentőmellény, spriccdeck (hullámkötény)

 • Amit hozni kell

  fürdőruha, törölköző (esetleg NEM pamut aláöltözet), hűvös idő esetén sapka és meleg ruha

 • Találkozási időpontok

  9:00 és 14:00

 • A résztvevők minimális száma

  július 1-től szeptember 10-ig 2 fő
  tavaszi-őszi időszakban 6 fő

 • A túra menete

  Bemutatkozás és felszerelésosztás
  Utazás a beszállóhoz (kb. 10 perc)
  Átöltözés majd biztonsági eligazítás
  Vadvízi kajakozás a Soca folyón (kb. 1,5 óra)
  Átöltözés
  Visszautazás (kb. 20 perc)

 • Biztonság

  Cégünk számára a biztonság a legfontosabb szempont, ezért minden túránkon különösen nagy hangsúlyt fektetünk erre. A túravezetők tapasztalttal és a megfelelő nemzetközi és szlovén minősítésekkel rendelkeznek. A túrát mindig olyan szakaszon tartjuk, ami a jelentkezők tudásának és képességeinek megfelel. A vadvízi kajak túrák során a túrvezetők kajakkal kísérik és irányítják a résztvevőket. A túravezetők mindig mutatják a legmegfelelőbb utat, amin le kell evezni, és segítenek a bajba kerülteknek. A hajók mindig együtt haladnak. Ahhoz, hogy a vadvízi kajak túra/iskola biztonságos legyen, nagyon fontos, hogy minden résztvevő kövesse a túravezetők utasításait.

Kajak túra

Akik csupán egy ízelítőre vágynak a sportból, azoknak ajánljuk a kajak túrát. A túra során egy a profi vadvízi kajakosok által használt hajóhoz hasonló úgynevezett „sit on top” kajakot használunk, amely sokkal stabilabb, – így biztonságosabb is- valamint borulás esetén a hajóból egyszerűen kiesve könnyebb helyzetbe kerülünk, mint a hagyományos vadvízi kajak használata esetén.

A vízre szállást rövid oktatás előzi meg, melynek során a túravezető elmagyarázza és bemutatja az alapvető evezéstechnikai mozdulatokat és biztonsági utasításokat. Ezt követően rövid bemelegítés következik, ahol az előbb elmondottakat helyezzük át a gyakorlatba, hogy a túra kezdetére mindenki megfelelően elsajátíthassa azokat az alapokat, amelyek a biztonságos kajakozáshoz szükségesek. Az alapok gyakorlása után kezdetét veszi a túra. Vízállásnak és folyószakasznak megfelelően 1-1.5 órát töltünk a vízen. A túra folyamán kipróbálhatjuk, hogyan tudunk szörfözni egy hullámban és elsajátítjuk a vadvízi kajakozás legalapvetőbb mozdulatait miközben elég időnk marad arra, hogy megcsodáljuk az elénk táruló gyönyörű tájat. A kiszállóhoz érve még marad időnk egy gyors csobbanásra a frissítő vízben.

A teljes program (bázistól – bázisig): 3-4 óra.

Kajak iskola

Akik szeretnék elsajátítani a vadvízi kajakozás fortélyait, vagy beporosodott tudásukat frissítenék fel, azoknak ajánljuk a kajak iskolát. A Soca adottságainak köszönhetően, a kezdőktől a haladókig, mindenki válogathat a különböző nehézségű folyószakaszok között.

A beszállónál kerül sor a későbbi gyakorlatok és feladatok elméleti áttekintésére. Azoknak ajánljuk a többnapos iskolákat, akiknek célja, hogy magasabb szinten megtanuljanak kajakozni és azt hosszú távon űzni is szeretnék. 4-5 nap intenzív gyakorlást követően, teljesíthető akár a folyó könnyebb WW3-as szakasza.

A teljes program (bázistól – bázisig): 3,5-4,5 óra.