Mi az a rafting?

A rafting vagy más néven vadvízi evezés egy szabadtéri tevékenység, extrém sport. Különböző nehézségű (WW I-V) vadvízi (sebes folyású, gyakran kisebb-nagyobb sziklákkal tarkított) folyókon, egy felfújható, 6-12 fős hajó (raft) segítségével kell a sziklák és hullámok között navigálni. A résztvevők számára ez legtöbbször egy új, kihívásokkal teli környezet, melyben fontos, hogy összhangban és csapatként együtt működve haladjanak a folyón lefelé. A kereskedelmi túrák során a biztonság érdekében egy (esetenként több), a folyó nehézségéhez megfelelő képzettségű, túravezető irányítja a hajót.

Több infó

A rafting túra során 6-8 fős, felfújható hajókat használunk. Minden egyes hajót képzett túravezető kormányoz, irányít, és mivel csapatsportról van szó, mindenkire szükség van ahhoz, hogy a legélvezetesebb utakon evezhessünk le. A túrák a bovec-i (Szlovénia) bázisunkról indulnak.

Klasszikus

Folyón töltött idő:
1,5-2 óra

Folyószakasz hossza:
6-8 km

Nehézségi szint:
közepesen nehéz 

(WW II-IV)

Korhatár: 10 év

62 € / fő

Hosszú

Folyón töltött idő:
4-5 óra

Folyószakasz hossza:
18-22 km

Nehézségi szint:
nehéz 

(WW I-IV)

Korhatár: 12 év

84 € / fő

Klasszikus

Vízállástól függően általában két szakasz választható a Soča folyón.

A felső szakasz (WW II-III) Szlovénia egyik legszebb nemzeti parkján halad keresztül, így az extrém sportban lelt élmény mellett, a lélegzetelállító tájat is megcsodálhatjuk.

Az alsó szakasz a sportosabb szakasz (WW II-III+ 500m IV-es zúgóval) a táj itt is páratlan, de a folyó gyorsul és komolyabb kihívásokat támaszt elénk.

Mindkét szakasz esetében több kisebb pihenőt építünk a túrába, ahol lehetőség van napozásra, pihenésre, valamint a bátrabbak különböző magasságú sziklákról (2-6 m) ugorhatnak a frissítő vízbe, túravezetőjük felügyelete mellett.

A teljes program (bázistól – bázisig) kb. 3-4 órát vesz igénybe.

Hosszú

A klasszikus rafting túrákon evezhető két szakasz természetesen kombinálható egyben egész napos túraként.

A két szakasz között egy nagyobb pihenőt tartunk, amikor lehetőség van a magunkkal vitt szendvicseket üdítőket elfogyasztani.

A teljes szakasz végigevezésére általában június végéig van lehetőség, illetve nyáron nagy esőzés után. Az egész napos rafting kiváló választás az olyan kitartó résztvevők számára, akik sportosabb élményre vágynak, mivel ez a szakasz 20-22 km hosszú.

 • Felszerelés, amit adunk

  raft hajó, raft lapát neoprén ruha, neoprén cipő, sisak, mentőmellény

 • Amit hozni kell

  fürdőruha, törölköző (esetleg NEM pamut aláöltözet), hűvös idő esetén sapka és meleg ruha

 • Találkozási időpontok

  9:00 és 14:00

 • A résztvevők minimális száma

  július 1-től szeptember 10-ig 2 fő
  tavaszi-őszi időszakban 6 fő

 • A túra menete

  Bemutatkozás és felszerelésosztás
  Utazás a beszállóhoz (kb. 10 perc)
  Átöltözés majd biztonsági eligazítás
  Rafting a Soca folyón (kb. 1,5 óra)
  Átöltözés
  Visszautazás (kb. 20 perc)

 • Biztonság

  Cégünk számára a biztonság a legfontosabb szempont, ezért minden túránkon különösen nagy hangsúlyt fektetünk erre. A túravezetők tapasztalttal és a megfelelő nemzetközi és szlovén minősítésekkel rendelkeznek. A rafting során minden egyes hajót túravezető irányít. A hajók mindig együtt és egymást biztosítva haladnak a folyón. Ha a körülmények igénylik, egy biztonsági kajakos is kíséri a túrát. Ahhoz, hogy a rafting túra biztonságos legyen, nagyon fontos, hogy minden résztvevő kövesse a túravezetők utasításait.

Srpenica I – Trnovo túra

A leggyakoribb bovec-i rafting túránk a Srpenica falu felett található beszállónál kezdődik.

Maga a túra két részre bontható, az első fele könnyebb, WW I-II szakaszokból áll. Itt remek lehetőség adódik a különböző evezési technikák elsajátítására, és a smaragdzöld folyóval való megismerkedésre.

A második szakaszhoz közeledve, megállunk a Pingvin sziklákon, hogy hajónkból csúszdát építsünk, így arról lecsúszva frissíthetjük fel magunkat a kristálytiszta vízben. A második szakasz technikásabb, WW II–III-as zúgókból áll (magasabb vízállásnál WW IV–es zúgó is található rajta), itt élhetjük át igazán a vadvízi rafting minden szépségét és izgalmát.

A túra végéhez közeledve, megállunk a Manhattan szikla tövében, hogy a legbátrabbak a hat-hét méter magas szikláról a vízbe ugorhassanak, természetesen túravezetőjük felügyelet mellett. A folyónak ez a szakasza szinte egész évben evezhető. Egyedül abban az esetben kell más helyet keresnünk a sportolásra, ha a napokig tartó eső miatti áradás lehetetlenné teszi a vízre szállást.

A folyószakasz hossza: kb. 6 km.

Kőrengeteg túra (Bunkerij-Čezsoča)

Ez a programunk a Soča felső szakaszán zajlik. Kezdete a magyarok számára ismertebb Kőrengeteg, a sport helyi kedvelői Bunkerij-nek hívják.

Vízállástól függően a Kőrengeteg aljáról, illetve tetejéről indul a túra. Túljutva az ún. Fifty-Fifty sziklán, néhány könnyebb zúgó következik, majd egy igen technikás Letörés nevű zúgón kell leevezni.

Ez után ismét könnyebb zúgók következnek, majd elérve a Faledobó beszálló feletti lenyűgöző kanyonhoz, a hajókból ki kell szállni, a kanyon végéhez sétálni, ahol tetszés szerint, a kanyon faláról a vízbe ugorva lehet a hajóba visszamászni, vagy kicsit lejjebb egyszerűen a hajóba lépni.

Túljutva a Mágnes szikla melletti zúgón, majd a páratlan szépségű Soca-Koritnica összefolyás után Čezsoča-ban ér véget a túra. A túra nehézségi szintje WW II-III. Ezt a túrát általában tavasszal, vagy nyáron és ősszel bőséges esőzés után teljesíthetjük.

A folyószakasz hossza: kb. 7 km.