Vadvizek osztályozása:

A vadvizek osztályozására igen sok előírás és szabály vonatkozik. A nemzetközi skálán WW I-VI-ig osztályozzák a vadvizeket (a WW jelentése whitewater, ami magyarul vadvizet jelent). A csoportokba nem egyértelműen besorolható folyószakaszokat + és – jellel jelzik (pl.: WW II+ vagy WW III-).

WW I: Gyors folyású víz kis hullámokkal, kanyarokkal és akadályokkal. Ez a folyószakasz mindenhol jól belátható, az akadályok messziről észlelhetők. Az úszó ember nincs komoly veszélyben, az önmentés igen könnyű.

WW II: Egyszerű nem túl nehéz zúgok, jól látható nyilvánvaló utak, vonalak. Előzetes folyóbejárás nem szükséges. Kisebb sziklák és közepes méretű sziklák találhatók, melyek között a képzett evezősök könnyen manővereznek. Az úszó ember ritkán sérül meg, csoportos mentésre pedig nagyon ritkán van szükség. Az önmentés könnyű.

WW III: Mérsékelten nehéz zúgók, szabálytalan hullámok, amelyek olykor nehezen elkerülhetők. Gyors és komplex manőverezésre van szükség. Jelen lehetnek nagy hullámok, hengerek esetleg szifonok, de ezek elkerülése igen könnyű. A kevésbé tapasztaltak számára folyóbejárás ajánlott. Az úszó ember ritkán sérül, de csoportos mentésre szükség lehet. Az önmentés nem túl könnyű.

WW IV: Nagy víznyomású, bonyolult, pontos manőverezést igénylő, de kiszámítható zúgók. Jellemzően nagy, elkerülhetetlen hullámok, valamint hengerek és szifonok, melyek elkerülése gyorsaságot és pontosságot igényel. Folyóbejárás, valamint a nehezebb zúgók előtti kiszállás és megfigyelés szükséges lehet. Az úszó ember sérülésének veszélye közepesen magas. Az önmentés igen nehéz. A csoportos mentés gyakran elkerülhetetlen és jól begyakorolt készségek szükségesek hozzá. A prevenciós mentés ajánlott.

WW V: Rendkívül hosszú, nagyon nagy víznyomású, igen bonyolult és nehezen kiszámítható zúgók. Nagy, elkerülhetetlen hullámok és hengerek. Szifonok és szűk keresztmetszetű esések és vízesések. Ezek mindegyike nagyon pontos, gyors manőverezést, a zúgók hossza pedig nagyon jó állóképességet és erőnlétet, igényel. A limányok nehezen elérhetők. A folyóbejárás, valamint a zúgók előtti kiszállás és megfigyelés erősen ajánlott, de olykor nehezen kivitelezhető (pl hosszú, és mély kanyonok). Az úszó ember komoly veszélyben van, az önmentés szinte lehetetlen. A mentés még a legtapasztaltabbaknak is igen nehéz lehet. A megfelelő felszerelés és a nagy tapasztalat elengedhetetlen. A prevenciós mentés erősen ajánlott.

WW VI: Gyakorlatilag evezhetetlen folyószakasz. Általában nagyon kevesen kísérlik meg a teljesítését, mivel még a legtapasztaltabbak számára is nagyon magas kockázattal jár.

Forrás és több infó

A vadvízi társadalom mindig is hangoztatta véleményét, miszerint az osztályozás túl egyszerű és nem lehet a megadott folyóról pontos képet alkotni. A vadvízi sportok fejlődésével ezen véleményekből egyre több és több születik. Az egyik legújabb és legnépszerűbb rendszert az alábbi videóban ismertetik: https://www.youtube.com/watch?v=96Xmr5KQPec A nemzetközi szabályozás továbbfejlesztése még várat magára, de idővel remélhetőleg meg fog születni.